Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ!

Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ

Η φράουλες κάθε χρόνο γεμίζουν τέτοια εποχή το σπίτι μας. Η φίλη μου, η Άλκηστη, μας προμηθεύει με την πιο αγνή κόκκινη πρώτη ύλη. Παντού φράουλες, στο ψυγείο, σε βάζα και εμείς και τα μικρά μας τρώμε-τρώμε-τρώμε αλλά δε τελειώνουν!!! Έτσι αναλαμβάνει ο Μπαμπάς με πολύτιμους βοηθούς τα πιτσιρίκια μου!! Απόγευμα και βρήκαμε κενό από διαβάσματα και πανελλήνιες, για να φτιάξουμε τη πιο γλυκιά μαρμελάδα και να κάνουμε έκπληξη στη μαμά όταν γυρίσει από τη δουλειά!

Υλικά μας φράουλες, ζάχαρη, λέμόνι, βάζα και διάθεση για να κοκκινίσουμε τα χεράκια μας (και τη κουζίνα της μαμάς!!)


Μυστικό 1ο: Βάζουμε στο φούρνο τα βάζα στους 50C βαθμούς στον αέρα. Έτσι θα αποστειρωθούν τα βάζα μας και θα δεχθούν το γλυκό μας πειρασμό!

 Καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσάνια, τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και εκεί αναλαμβάνουν τα παιδιά! Με τα χεράκια τους ζουλούν τις φράουλες τόσο όσο θέλουμε να τις νιώθουμε όταν τρώμε τη μαρμελάδα. Εμάς μας αρέσει να γίνονται ένα παχύρευστο υγρό. Ρίχνουμε τη ζάχαρη (για κάθε κιλό φράουλες - μισό κιλό ζάχαρη ή όπως λέει η μαμά της Άλκηστης "όσο πάρει") και το χυμό του λεμονιού (για να έχουμε ένα φυσικό συντηρητικό που θα τη διατηρήσει φρέσκια και με όλα τα αρώματά της). Αυτό ήταν! Ανακατεύουμε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, σε δυνατή φωτιά (η κουζίνα θα λερωθεί λίγο!) για περίπου 20-25 λεπτά. Όταν πάρει ένα κόκκινο βαθύ χρώμα είναι έτοιμη!  

Μυστικό 2ο: Έχουμε ένα πιάτο στην κατάψυξη. Και αφού νιώθουμε πως μαρμελάδα είναι έτοιμη, ρίχνουμε μια κουταλιά στο παγωμένο πιατάκι και το ξαναβάζουμε για ένα λεπτό στην κατάψυξη. Βγάζουμε το πιάτο και χωρίζουμε με το δάχτυλο το μείγμα. Αν δεν ενωθούν τα δύο μέρη, η μαρμελάδα είναι έτοιμη για το βάζο, διαφορετικά επαναλαμβάνουμε μετά από 5 λεπτά, αφού συνεχίζουμε να ανακατεύουμε!


΄
Είμαστε στο τελικό στάδιο! Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή, με μια κουτάλα τη μοιράζουμε στα βάζα. Κλείνουμε καλά και (Μυστικό 3ο) γυρίζουμε ανάποδα το βάζο για λίγο και μετά κανονικά αφήνουμε να κρυώσει. Η μαρμελάδα σφραγίστηκε και θα διατηρηθεί αναλλοίωτη μέχρι να την καταναλώσουμε! 




Η τελική επιβράβευση για τα μικρά μας είναι να γράψουν την ετικέτα για τη μαρμελάδα:
"Μαρμελάδα Φράουλα του Χρήστου και της Νεκταρίας"

Φτιάξαμε μια μαρμελάδα αλλά πολύ περισσότερο βάλαμε μια δυνατή ανάμνηση στα μικρά τους μυαλουδάκια που θα μας συντροφεύει στο καθημερινό μας πρωινό!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις