ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ!

Κοιτώντας τα άδεια ράφια των καταστημάτων που πωλούν γιογιο και υποστρώματα καταλαβαίνω πως όλοι κοβουμε πάνες στα καμάρια μας! Να λοιπόν πως η μπουμπού μας ξέχασε για πάντα την ενοχλητική πάνα της.
Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε μια εβδομάδα αρκετά χαλαρή, ειδικά όσον αφορά τις δυο πρώτες ημέρες. Εξηγήστε στους συγγενείς και φίλους ότι εκπαιδεύετε το παιδί σας στην τουαλέτα, ώστε να αποφύγετε τα τηλεφωνήματα και τις επισκέψεις στη διάρκεια της ημέρας. Αν έχετε και άλλα παιδιά, καλύτερα να ξεκινήσετε  το σαββατοκύριακο, όταν θα μπορεί να βοηθήσει και ο σύντροφός σας. Χρειάζεται βέβαια διάθεση χαλαρή! Το μικρό σας θα χρειαστεί την αδιάκοπη προσοχή σας για τις δυο πρώτες ημέρες, αλλιώς θα χάσει γρήγορα το ενδιαφέρον του.
Από την πρώτη ημέρα να κυκλοφορεί με βρακάκι και όχι με παντελόνι. Μην ξεχνάτε, ότι βασικό ζήτημα της εκπαίδευσης τουαλέτα είναι να μάθει τη διαφορά μεταξύ υγρού και στεγνού, πράγμα που επιτυγχάνεται πιο εύκολα όταν φορά βρακάκι. Επίσης, αν τυχόν συμβεί κάποιο «ατύχημα» μέσα στο σπίτι, το μεγαλύτερο μέρος των ούρων θα πάει στο βρακάκι και όχι στο χαλί.
• Τις πρώτες ημέρες προσπαθήστε να περιορίσετε την εκπαίδευση σε δυο μόνο δωμάτια του σπιτιού. Εμείς ξεκινήσαμε απο το σαλόνι εκεί όπου έχει όλεσ τις δραστηριότητές η μικρή και υπάρχει και η τηλεόραση.
• Αφήστε το να συμμετέχει- όπως μπορεί- σε δουλειές όπως το πλύσιμο των πιάτων έτσι ώστε να μην πλήξει. Αν συμβεί κάποιο «ατύχημα», μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε.
• Αν μεταφερθείτε σε κάποιο άλλο δωμάτιο, με μοκέτα ή χαλί, βάλτε το γιο-γιο πάνω σε ένα παλιό χαλάκι ή σε μια χοντρή διπλωμένη πετσέτα. Τα «ατυχήματα» σχεδόν πάντοτε συμβαίνουν κοντά στο γιο-γιο πριν το παιδί προλάβει να φτάσει σε αυτό.
• Είναι απαραίτητο να μάθετε στο παιδί σας τη σημασία της σωστής υγιεινής και του πλυσίματος των χεριών από την αρχή της εκπαίδευσης. Χρησιμοποιήστε σαπούνια με εντυπωσιακά σχήματα και χρώματα καθώς και πετσέτες με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων για να κάνετε το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών πιο διασκεδαστικό.
• Εξίσου σημαντικό είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να εξασκηθεί στο σκούπισμα του πισινού του (αν είναι κορίτσι από μπροστά προς τα πίσω) και στο πολύ καλό πλύσιμο των χεριών.

Ημέρα πρώτη• Φορέστε στο νήπιό σας κατευθείαν το καινούργιο βρακάκι «για μεγάλα παιδιά, όμως για τις δυο πρώτες μέρες μην του φοράτε παντελόνι, παπούτσια και κάλτσες.
• Μιλάτε του θετικά, εξηγώντας του ότι τώρα πια είναι μεγάλο παιδί, δε χρειάζεται να φοράει πια πάνα, μπορεί να φοράει βρακάκι σαν τον Μπαμπά και τη Μαμά και να χρησιμοποιεί το γιο-γιο του.
• Εξακολουθήσετε να τον πηγαίνετε στο μπάνιο, να αναπαριστάνετε τις κινήσεις που πρέπει να κάνει και να του τις εξηγήσετε. Προτείνετε του να καθίσει στο γιο-γιο του καθώς εσείς κάθεστε στη λεκάνη, έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε τσίσα μαζί.
• Προσπαθείτε πάντοτε να έχει χαλαρή και θετική διάθεση. Μη δείχνετε δυσαρέσκεια ή απογοήτευση αν τυχόν και συμβεί κάποιο «ατύχημα». Τονίζετέ του διαρκώς πόσος έξυπνο είναι που κάθεται στο γιο-γιο του και φοράει βρακάκι «για μεγάλους».
• Ο χρόνος που χρειάζεται το παιδί ώσπου να μπορέσει να χρησιμοποιεί το γιο-γιο του με επιτυχία μερικές φορές διαδοχικά, ποικίλει ανάλογα με το παιδί. Προτείνω να γράφετε τις ώρες για να ξέρετε πάνω-κάτω το πρόγραμμα του.  Κάποια παιδιά κάνουν τσίσα στο γιο-γιο τακτικά ανά δυο ώρες. Άλλα μπορεί να χρειαστούν κάμποσες ώρες μέχρι να το συνηθίσουν, ενώ ορισμένα μπορεί να μην παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα μέχρι τη δεύτερη μέρα. Μην απελπίζεστε αν το παιδί σας βρέξει το βρακί του αρκετές φορές πριν καταφέρει να κάνει τσίσα του στο γιο-γιο. Μόλις τα καταφέρει δυο-τρεις τη μία μετά την άλλη, θα νιώσει τόσο υπερήφανο, ώστε θα σπεύσει να σας εντυπωσιάσει επιδεικνύοντας την καινούργια του δεξιότητα.
• Μόλις χρησιμοποιήσει με επιτυχία το γιο-γιο, πείτε του πόσος έξυπνο είναι που τα κατάφερε και πόσος χαρούμενη και υπερήφανη είστε. Οι έπαινοι, οι αγκαλιές και οι επευφημίες, μαζί με τη χρήση της καρτέλας με αυτοκόλλητα αποτελούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το ενθαρρύνετε να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το γιο-γιο. Μόλις γεμίσει η καρτέλα να του δίνετε μια επιβράβευση (εμείς μια σοκολάτα παιδική).

• Προσπαθήστε να προγραμματίσετε διάφορες δραστηριότητες για όλη τη διάρκεια της ημέρας: ζωγραφική, πάζλ, κολάζ ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να κάνετε στο τραπέζι της κουζίνας. Αφήστε τα παραμύθια και τις ταινίες για τις ώρες που δε θα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του. αν έχουν περάσει δυο ώρες χωρίς να κάνει τσίσα, ενθαρρύνετέ το να καθίσει στο γιο-γιο και διαβάστε του ένα παραμύθι, ή καθίστε κοντά του και δείτε για λίγο μια ταινία.
• Καθώς προχωρά η μέρα, αντί να του υπενθυμίζετε να καθίσει στο γιο-γιο, αρχίστε σιγά-σιγά να το πιάνετε από το χέρι και να το πηγαίνετε όποτε νιώθει την ανάγκη να το χρησιμοποιήσει. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της πνευματικής και σωματικής του αντίληψης να αρχίσετε να του επιτρέπετε έως ένα βαθμό να αποφασίζει μόνο του πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιστασιακά «ατυχήματα».
• Την πρώτη μέρα, αυτό που πάνω από όλα πρέπει να θυμάστε, είναι ότι δεν έχει σημασία πόσες φορές κάνει τσίσα το παιδί σας στο γιο-γιο. Το πιο σημαντικό είναι να συνηθίσει να κάθεται για λίγο σε αυτό σε τακτικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Μη νιώσετε αποκαρδιωμένη αν το παιδί σας έχει πολλά «ατυχήματα». Ακόμη και δυο φορές να έχει καταφέρει να κάνει τσίσα του στο γιο-γιο την πρώτη μέρα, αρκεί.

Ημέρα δεύτερη
• Κάποια παιδιά έχουν αμέτρητα «ατυχήματα» τις πρώτες δυο μέρες και έπειτα, την τρίτη μέρα, όλα εξομαλύνονται. Τα «ατυχήματα» αυτά στην πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αντιληφθεί καλύτερα την ανάγκη του για τσίσα, καθώς και τη διαφορά μεταξύ υγρού και στεγνού. Για άλλη μια φορά, μην εκνευριστείτε και μη μαλώσετε το παιδί σας εάν έχει κάποιο «ατύχημα». Απλά θυμίστε του σε τι χρησιμεύει το γιο-γιο.
• Φροντίστε οι δραστηριότητες που προγραμματίσετε να μην είναι πολύ ζωηρές, αλλιώς το παιδί σας από τον υπερβολικό ενθουσιασμό του να ξεχάσει εντελώς το γιο-γιο.
• Αν το παιδί σας παίζει έξω από το σπίτι, είναι σημαντικό να πάρετε μαζί σας το γιο-γιο και να το τοποθετήσετε σε εμφανές σημείο. Συχνά, βοηθάει το να αφήσετε το ίδιο το παιδί να αποφασίσει πού να το βάλει.
• Ως το τέλος της δεύτερης ημέρας, θα πρέπει να έχετε αρχίσει να αισθάνεστε ότι η εκπαίδευση προχωράει και ότι το παιδί σας αντιλαμβάνεται τι περιμένετε από αυτό.
• Η συνέπεια έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη γρήγορη και αποτελεσματική εκπαίδευση του παιδιού στην τουαλέτα. Φοράτε του βρακάκι όλες τις ώρες της ημέρας. Εμείς του φορέσαμε βρακάκι και στον ύπνο.(η πάνα στον ύπνο δίνει λάθος μήνυμα) Ένδειξη για να του φορέσετε μόνο βρακάκι στον ύπνο είναι να ξυπνούσε το πρωί με την πάνα στεγνή.
Ημέρα τρίτη – βγαίνοντας από το σπίτι (εμείς δε βγήκαμε για μια εβδομάδα!!)
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες αν πρέπει να βγείτε μαζί με το παιδί σας ή αν πρέπει να πάτε κάπου με το αυτοκίνητο.
• Τις πρώτες μέρες καλό θα ήταν να παίρνετε μαζί σας μερικές αλλαξιές ρούχων και εσωρούχων όταν βγαίνετε από το σπίτι, καθώς και μια πλαστική σακούλα για να βάζετε τα βρεγμένα. Μην ξεχνάτε το ειδικό μαξιλαράκι, ή κόψτε ένα σελτεδάκι αδιάβροχο στο σχήμα του καθήσματος για το παιδί σας όταν παίρνετε το αυτοκίνητο ή το καρότσι του.
• Μην υποκύψετε στον πειρασμό να του ξαναβάλετε πάνα ή μωρουδιακά εσώρουχα αν βγείτε από το σπίτι. αυτό θα δημιουργήσει σύγχυση στο παιδί σας. Έχω διαπιστώσει ότι η μετάβαση από πάνα σε βρακάκι και ξανά ίσως αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες που σε κάποιους γονείς η εκπαίδευση τουαλέτας του παιδιού τους παίρνει τόσο πολύ χρόνο.
• Πριν βγείτε από το σπίτι, πηγαίνετε το παιδί σας με το γιο-γιο του στο μπάνιο, εξηγήστε του ότι θα κάτσετε στην τουαλέτα για να κάνετε τσίσα και ζητήστε του να κάνει και εκείνο το ίδιο στο γιο-γιο του. ενθαρρύνετέ το να καθίσει 5-10 λεπτά διαβάζοντάς του ένα παραμύθι.
• Κάποιοι γονείς αναφέρουν ότι το παιδί τους καταφέρνει να κάνει τσίσα του, αν αφήσουν τη βρύση ανοιχτή καθώς κάθεται στο γιο-γιο του. δε βλάπτει να το προσπαθήσετε, αν δείτε ότι δεν έχει καταφέρει να κάνει μετά από 5 λεπτά.
• Μόλις περάσουν 10 λεπτά, καλύτερα να μην περιμένετε παραπάνω. Ετοιμαστείτε για την έξοδο, η οποία καλό θα ήταν να μη διαρκέσει πάνω από πέντε λεπτά και ευχηθείτε να φτάσετε στον προορισμό σας χωρίς «ατυχήματα».
• Μέχρι να συνηθίσει το παιδί σας να χρησιμοποιεί με άνεση τη μεγάλη τουαλέτα, δε θα πρέπει ποτέ να παραλείπετε να παίρνετε μαζί σας το γιο-γιο του. υπάρχουν ειδικά «ταξιδιωτικά γιο-γιο» στο εμπόριο, αλλά δεν αξίζει να αγοράσετε ένα τέτοιο, εκτός και αν σκοπεύετε να κάνετε πολλά ταξίδια. Αν είστε τυχερή, το παιδί σας θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τακτικά τη μεγάλη τουαλέτα σε δυο βδομάδες από την έναρξη της εκπαίδευσής του.

Ημέρα τέταρτη έως έβδομη
• Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, στόχος σας θα πρέπει να είναι να συνηθίσει το παιδί σας να πηγαίνει στο μπάνιο όποτε θέλει να κάνει τσίσα ή κακά. Στη διάρκεια των επόμενων ημερών, μεταφέρετε σταδιακά το γιο-γιο όλο και πιο κοντά στο μπάνιο. Από τη στιγμή που το νήπιο σας δείξει ότι μπορεί να ελέγχει την κύστη του αρκετά ώστε να προλαβαίνει να πάει έως το μπάνιο, το γιο0γιο θα πρέπει να παραμείνει μόνιμα εκεί.
• Αν περάσουν δυο ώρες χωρίς να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του και έχει ύφος ιδιαίτερα απορροφημένο, καλό θα ήταν να του θυμίσετε πού βρίσκεται το γιο-γιο του.
• Μην το πιέζετε υπερβολικά θυμίζοντάς του συνέχεια να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του. είναι προτιμότερο να το αφήσετε να πάρει το ίδιο την πρωτοβουλία, ακόμα και αν συμβούν «ατυχήματα», παρά να φτάσετε να το κάνετε να εξαρτάται από την υπενθύμισή σας, ή, ακόμα και χειρότερα, να επαναστατήσει ενάντια στην εκπαίδευση τουαλέτας επειδή νιώθει διαρκώς πιεσμένο.
• Από τη στιγμή που του έχετε δώσει να καταλάβει ότι το μπάνιο είναι ο χώρος που θα κάνει τα τσίσα και τα κακά του, μπορείτε να αρχίσετε να το ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη τουαλέτα. Όσο πιο σύντομα το ενθαρρύνετε να το κάνει, τόσο μειώνετε τις πιθανότητες να αντιδράσει με φόβο.
• Χρησιμοποιείτε πάντοτε ένα από τα ειδικά παιδικά καθίσματα που τοποθετούνται πάνω στην τουαλέτα. Γονατίστε και κρατήστε το παιδί από τις μασχάλες, ώσπου να μπορέσει να κρατηθεί μόνο του από τις λαβές του παιδικού καθίσματος. Μπορεί να νιώσει ακόμη πιο άνετα αν του βάλετε ένα σκαλοπατάκι για να στηρίζει τα πόδια του.




• Μπορείτε να ζητήσετε από τον παππού και τη γιαγιά του ή από την αγαπημένη του θεία να του κάνει δώρο ένα ειδικό κάθισμα τουαλέτας ως επιβράβευση, επειδή υπήρξα τόσο έξυπνο παιδί και δεν έβρεξε το βρακάκι του. αν το κάθισμα παρουσιαστεί σαν ανταμοιβή, θα το δεχτεί πολύ πιο εύκολα.
• Είναι σημαντικό να κάνετε πολύ απλές κινήσεις όταν βάζετε το παιδί σας να κάθεται στο κάθισμα. Διαβεβαιώστε το ότι θα μείνετε γονατισμένη δίπλα του μέχρι να τελειώσει. Μπορεί να εξακολουθεί να θέλει να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του μερικές φορές. Προσπαθείτε να το έχετε πείσει να χρησιμοποιεί τόσο το γιο-γιο όσο και τη μεγάλη τουαλέτα ως το τέλος της πρώτη βδομάδας.
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την καρτέλα με τα αυτοκόλλητα ως κίνητρο για να χρησιμοποιήσει το παιδί σας τη μεγάλη τουαλέτα. Αγοράστε μερικά μεγάλα αυτοκόλλητα αστέρια, τα οποία θα κολλάτε στην καρτέλα όποτε το παιδί σας χρησιμοποιεί τη μεγάλη τουαλέτα. Αν έχει συγκεντρώσει περισσότερα από τρία μεγάλα αστέρια στην καρτέλα του ως την ώρα του απογευματινού, μπορείτε να του δώσετε σαν επιβράβευση ένα παγωτό ή το αγαπημένο του γλυκό μετά το απογευματινό.
• Τα περισσότερα νήπια ως το τέλος της πρώτης εβδομάδας καταφέρνουν και διατηρούνται στεγνά, με λίγα μόνο περιστασιακά «ατυχήματα».
• Τέλος, έχετε κατά νου ότι τα περισσότερα παιδιά ηλικίας μικρότερων των τριών χρόνων εξακολουθούν να έχουν πού και πού κάποιο «ατύχημα», ειδικά πάνω στον ενθουσιασμό του παιχνιδιού ή όταν κουράζονται πολύ. Δεν πρέπει βέβαια να θυμώνετε όταν συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε να τα τιμωρείτε, παρόλα αυτά είναι απαραίτητο να τα βάζετε να βοηθούν στον καθαρισμό, έτσι ώστε να μάθουν ότι το να κάνουν τσίσα ή κακά οπουδήποτε εκτός από το γιο-γιο ή την τουαλέτα έχει και τις συνέπειές του.

Ύπνος
• Εξακολουθείτε να φοράτε στο νήπιό σας την πάνα του κατά το μεσημεριανό ύπνο, ώσπου να διαπιστώσετε ότι παραμένει συνεχώς στεγνή όταν ξυπνά για δυο τουλάχιστον εβδομάδες. Μετά το διάστημα αυτό μπορείτε να σταματήσετε να του τη φοράτε.
• Κατά το νυχτερινό του ύπνο εξακολουθείτε να του φοράτε την πάνα για αρκετούς μήνες ακόμη. Ελάχιστα παιδιά μικρότερα από τριών ετών είναι σε θέση να περάσουν τη νύχτα χωρίς να βραχούν, τα αγόρια μπορεί μάλιστα να αργήσουν ακόμη περισσότερο. Αν προσπαθήσετε να επισπεύσετε τη νυχτερινή εκπαίδευση πριν το παιδί κλείσει τα τρία χρόνια, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε άλλα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ότι εάν το παιδί αποχωριστεί την πάνα πολύ νωρίς, συνήθως είναι απαραίτητο είτε να βάλετε ένα φως νύχτας στο δωμάτιό του, είτε να αφήνετε την πόρτα μισάνοιχτη, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να βρει το δρόμο του για το γιο-γιο του ή για την τουαλέτα. Τα νήπια που είναι μικρότερα των τριών ετών, δύσκολα θα αντισταθούν στον πειρασμό να σηκωθούν μες στη νύχτα και να αρχίσουν να κάνουν βόλτες μες στο σπίτι, ειδικά εάν ξέρουν ότι η Μαμά έχει να φροντίσει το μικρότερο αδερφάκι τους.
• Αν το παιδί σας έχει περάσει την ηλικία των τριών ετών και έχει αποδείξει ότι μπορεί να παραμείνει στεγνό και καθαρό σε σταθερή βάση, εξηγήστε του ότι δε χρειάζεται να φορά πια πάνα τη νύχτα και φροντίστε να κάθεται στο γιο-γιο του πριν πέσει για ύπνο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να σηκωθεί μες στη νύχτα για να κάνει τσίσα. Αν δείτε ότι αρχίζει να ξυπνά μες στη νύχτα και να αναζητά το γιο-γιο του, μείνετε ήσυχη- στην ηλικία αυτή πρέπει να είναι ικανό να σηκώνεται από το κρεβάτι και να χρησιμοποιεί το γιο-γιο χωρίς βοήθεια. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει φυσικά να τοποθετήσετε ένα χαμηλό φως νύχτας στο δωμάτιό του.
• Για την περίπτωση νυχτερινών «ατυχημάτων» υπάρχουν ειδικά λεπτά αδιάβροχα μαξιλάρια που τοποθετούνται σο κέντρο του κρεβατιού. Αν το παιδί σας ανήκει στη μειοψηφία των παιδιών που δεν αντέχουν την αίσθηση ενός τέτοιου μαξιλαριού, βάλτε πρώτα ένα αδιάβροχο σεντόνι, έπειτα μια άλλη επένδυση όπως για παράδειγμα ένα διπλωμένο σεντόνι με λάστιχο που να εφαρμόζει γύρω από το στρώμα. Με τον τρόπο αυτό, εάν συμβεί «ατύχημα» στο παιδί σας τη νύχτα, μπορείτε απλά να βγάλετε τα δυο πρώτα σεντόνια χωρίς να χρειαστεί να ξαναστρώσετε από την αρχή το κρεβάτι.
• Τέλος, μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να δίνετε πολλά υγρά στο παιδί σας πριν πέσει για ύπνο. Δώστε του ένα κύπελλο γάλα όχι αργότερα από τις 9μ.μ. αν ακόμα διψάει την ώρα που πέφτει για ύπνο, δώστε του μια μικρή ποσότητα νερό.

Ευχαριστώ για τισ οδηγίες το babybaby.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

Πώς να το αλλάξεις!

Εικόνα